Tips og triks til en vellykket topptur

Det er få villmarksopplevelser som kan måle seg med topptur på ski i den Norske fjellheimen, og stadig flere får øynene opp for denne aktiviteten. Dessverre er det alt for mange som ikke tar sikkerheten på alvor når de skal ut på tur, og utsetter både seg selv og andre for fare. Vi har derfor tatt en prat med Daglig leder Tor Håvard Kolbu hos Beitostølen aktiv for å få litt råd om hva man bør tenke på når man skal legge ut på topptur.

 

Hva bør være med i sekken når du skal på topptur?
-Følgende bør alltid pakkes ned:
o Spade og søkestang
o Skredsøker (på kroppen!)
o Kart/kompass
o Førstehjelpsutstyr
o Vindsekk
o Ekstra skift (sokker/ undertøy)
o Et lite multiverktøy og fjerne et par strips og/ eller sportstape
o Hodelykt (husk ekstra batterier)
o Mellomlagsjakke
o Ekstra Votter
o Fulladet mobil (ikke ta det for gitt at du har dekning over alt)
o Hjelm og en god lue
-Når det gjelder mat, så husk nok væske. Det er vondt å gå tom for drikke halvveis. I tillegg er det lurt å ha med litt nøtter og sjokolade i tillegg til en sunn matpakke.

 

Toppturutstyr er gjerne en kostbar investering. Ski, bindinger feller og støvler alene setter deg fort tilbake med rundt kr 15 000,- Om har et begrenset budsjett; hva vil du prioritere å legge pengene i?
-Her ville jeg utvilsomt prioritert støvlene. Disse kan utgjøre forskjellen mellom en flott naturopplevelse og en pallplassering i NM i gnagsår. Det er også viktig å prøve ut støvlene på et par kortere turer før du legger ut på langtur. Du merker ofte ikke om de sitter skikkelig før du har gått i dem noen timer. Skredsøker, spade og søkestang er også et must!
Det er også mulig å leie toppturutstyr enkelte steder. Detter kan være en mulighet dersom du ikke har råd til å kjøpe alt på en gang.

 

Sikkerhet er pri 1 når man skal ut i fjellet. Hva kan du gjøre for å sjekke rasfaren der du skal kjøre?
-Det er tre faktorer som har stor betydning for rasfaren: Vind, temperaturforandringer og snømengde. Husk å sjekke disse før du legger ut på tur. Har det eksempelvis snødd tett dagen før, og temperatuten har steget kraftig, bør det lyse i noen varsellamper.
I tillegg vil jeg råde folk til å sjekke skredvarsel på nett, her finnes det flere gode sider som f.eks. varsom.no, og yr.no. Husk også å lytte til lokalkjente, de sitter ofte på verdifull kunnskap. Når du først har kommet deg ut så er følgende viktig å huske: Unngå skråninger som ligger i le for vinden og leheng som er brattere enn 25-30 grader. Lytt også etter drønn i snøen. Om du hører dette så kom deg ut av området.

 

Mange overvurderer ofte egen form og skiferdigheter. Hvor lange turer vil du anbefale å få de første gangene dersom du er fersk i gamet?
-Toppen du har siktet deg ut tar gjerne lenger tid å nå enn det ser ut fra bunn, og husk at du skal tilbake igjen også. Jeg vil derfor anbefale å begynne med turer som ikke tar så mue mer enn 2 – timer de første gangene, så kan du heller bygge på når du vet at utstyret fungerer og kondisen holder.

 

Er det OK å gå alene eller bør man være flere?
-Gå aldri alene, det er en grunnregel! Husk også at når dere skal kjøre ned, så kjør en av gangen. Gi også beskjed om hvor dere skal gå, og vær forberedt på dårlig vær, selv på korte turer.
Om du har forberedt deg godt, har fokus på sikkerhet og er realistisk med tanke på egne ferdigheter så er toppturer en fantastisk naturopplevelse for alle!
God tur!

 

Share this: